U nas przebieg ok. 35tys. i znów nierównomierna praca na biegu jałowym. Ostatnio wymieniali jeden wtrysk, zobaczymy co orzekna teraz :/
Obowiązkowe zimówki
Zwiń
X
-
Obowiązkowe zimówki
"Zimówki" będą obowiązkowe
Możliwe, że jeszcze w tym roku za jazdę bez opon zimowych zapłacimy wysoki mandat
Już niedługo w kodeksie drogowym może pojawić się nakaz jazdy na oponach zimowych w chłodnym sezonie. Państwo dołoży nam kolejny obowiązek, a jeśli nie będziemy go przestrzegać, ukarze mandatem. Nie szkodzi, że dziś 95 procent kierowców i tak zmienia ogumienie zależnie od pory roku, ale to oni, a nie urzędnicy, decydują czy i kiedy. Teraz ma być inaczej.
Nową regulację zaproponowali posłowie z sejmowego zespołu do spraw bezpieczeństwa ruchu drogowego. Auto na oponach zimowych ma lepszą przyczepność, jazda nim jest bezpieczniejsza, a w razie kolizji łatwiej uniknąć sporów z ubezpieczycielem. Zdarzały się już bowiem próby obniżenia odszkodowania, gdy za przyczynę wypadku uznano jazdę na oponach letnich w zimie – uzasadniają posłowie.
Beata Bublewicz (PO), przewodnicząca zespołu, zaznacza, że pomysł był szeroko konsultowany wśród ekspertów. – Czekamy już tylko na projekt zmian w kodeksie drogowym, który przygotowuje dla nas legislator. We wrześniu ma być gotowy – mówi.
Badania wskazują, że zdecydowana większość kierowców zmienia opony na zimę
Brak zimówek byłby kosztowny, bowiem projekt przewiduje za tę niedbałość mandat w wysokości 500 zł. Niektórzy eksperci idą jeszcze dalej. – Rozsądne byłoby kierowanie aut na dodatkowe badanie techniczne, na które zimą trzeba by się stawić z wymaganymi zimówkami – mówi „Rz" Andrzej Łukasik, prezes Polskiego Towarzystwa Kierowców. I dodaje, że w ten sposób sankcja stałaby się naprawdę skuteczna.
Kiedy jednak przyjrzymy się statystykom, nasuwa się pytanie, czy aby na pewno legislatorzy mają na myśli nasze bezpieczeństwo. Jak wskazują badania CBOS, 95 proc. kierowców i tak zmienia opony na zimowe. Krytycy ostrzegają, że nowe prawo może przynieść więcej szkód niż pożytku, nie da się przecież określić precyzyjnej granicy zimy, a jazda na zimówkach w listopadzie przy słonecznej pogodzie (projekt zakłada taki obowiązek od 1 listopada do 31 marca) naraża kierowcę choćby na szybsze zużycie opon.
– Pogoda ma to do siebie, że nie stosuje się do ustawowych terminów – szydzi mecenas Jacek Siński z kancelarii Sołtysiński Kawecki & Szlęzak. – Państwo traktuje kierowców jak dzieci, to wyraz kompletnego braku zaufania, że każdy potrafi zadbać o swoje interesy.
Nowa regulacja może przynieść jednak dodatkowe zyski branży oponiarskiej. W 2010 r. sprzedano w Polsce niemal 5 mln opon zimowych. Rynek nie jest jeszcze nasycony.
-
-
Re: Obowiązkowe zimówki
Zamieszczone przez Mr0cznyOII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/
Komentarz
-
-
Zajebisty pomysł... Ktoś może mieć kabrioleta (lub zupełnie bezdachowego roadstera), którego używa tylko latem i tylko wtedy, gdy nie pada deszcz (i dlatego ma tylko opony letnie) i akurat wypadnie mu przegląd rejestracyjny zimą - podjedzie na SKP akurat wtedy, gdy jezdnia jest zupełnie sucha a temperatura jest powyżej 5stC i Pan diagnoosta zabierze mu dowód za... brak opon zimowych w zimie :szeroki_usmiech
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piotrek_osZamieszczone przez ZorrMam nadzieję, że to nie wejdzie w życie
Z kolei znam ludzi, ktorzy w zimie jezdza tylko jesli nie ma sniegu i oni beda musieli wydac niepotrzebnie pieniadze na zimowki.
BTW teza o tym, ze na niezasniezonej nawierzchni w temperaturze ponizej 7 stopni zimowki sprawuja sie lepiej niz opony letnie jest nieprawdziwa, co potwierdzily testy niezalezne od producentow opon.
Komentarz
-
-
Agamek12, to poczeka i podjedzie w lecie. Nie doszukuj się problemów, gdzie ich nie ma. Badanie techniczne to nie OC, nie musi mieć ciągłości.
W innych krajach UE takie przepisy już dawno obowiązują. Choćby w Czechach, tak samo od 1 listopada do 30 marca.
IMO zamiast głupio nakazywać, powinien być przewidziany wysoki mandat, ale za brak zimówek w ciężkich warunkach tj śnieg, błoto pośniegowe itd. Nie przygotujesz auta na wyjazd w góry to musisz się liczyć, że zapłacisz więcej niż byś kupił komplet opon. Spadnie śnieg to nie wyjeżdzasz nieprzygotowanym autem, Twój problem.
A sam pomysł regulacji tego jest ok, jak zwykle wykonanie gorsze. Bo w zimie jak pada śniego to korki w miastach są mega, bo pipy ruszyć nie mogą.Ja tu tylko sprzątam...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PuchaczIMO zamiast głupio nakazywać, powinien być przewidziany wysoki mandat, ale za brak zimówek w ciężkich warunkach tj śnieg, błoto pośniegowe itd. Nie przygotujesz auta na wyjazd w góry to musisz się liczyć, że zapłacisz więcej niż byś kupił komplet opon. Spadnie śnieg to nie wyjeżdzasz nieprzygotowanym autem, Twój problem.Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PuchaczAgamek12, to poczeka i podjedzie w lecie. Nie doszukuj się problemów, gdzie ich nie ma. Badanie techniczne to nie OC, nie musi mieć ciągłości.
wiec jednak bedziesz musial w zimie (jesli ci sie akurat w zimie konczy przeglad) jechac do stacji, a nie czekac na wiosne
Komentarz
-
-
Puchacz, nie szukam problemów na siłę tylko pokazuję łatwą do przewidzenia sytuację - nakazywanie i zabranianie jest do dupy, bo nie przewiduje wszystkich przypadków!
Zwróć uwagę naprzykład na to, że podczas prowadzenia zabroniona jest rozmowa przez telefon trzymając go w ręku - a ilu z nas tego zakazu przestrzega? Jest nakaz jazdy z zapiętymi pasami - a ilu z nas czasem ich nie zapina? (ja się zgłaszam! - nobody's perfect :szeroki_usmiech ) Ilu więc nierozsadnych debili będzie jeździło na łysych, wyciągniętych ze śmietnika zimówkach z bieżnikiem 1,6mm tylko po to, żeby wypełnić nakaz? I czy ci debile będą wtedy faktycznie bezpieczniejsi?
Zdrowy rozsądek kolego, zdrowy rozsądek a nie totalitarne biurwokratyczne nakazy!
Precz z biurwokracją!!! Witaj zdrowy rozsądku!!!
PS: ja jestem za zakazem diesli - bo powodują raka
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PuchaczW innych krajach UE takie przepisy już dawno obowiązują. Choćby w Czechach, tak samo od 1 listopada do 30 marca.
Komentarz
-
-
Jestem oczywiście za oponami zimowymi, ale:
- w przypadku lodu/śniegu/błota
- poniżej granicy temp., od której zimówki są faktycznie lepsze - niezależne testy.
Dodatkowy przegląd, no chyba ktoś chce owocka zarobić i że niby co kolejne 100zł mam zapłacić. 2 przeglądy 200zł? :evil:
Co my kury znoszące złote jaja? Paliwo w górę, mandaty w górę, coraz więcej radarów, coraz więcej służb mogących je obsługiwać, zaraz ŻW będzie mogła karać za prędkość i jeszcze 2 przeglądy + obowiązkowe opony. :roll:
A przepraszam bardzo co z osobami takimi jak ja. Kiedy autem jeżdżę może ze 2 razy w miesiącu z powodu bardzo dobrego połączenia komunikacyjnego z pracą i bliskością sklepów. Opony zimowe są 600km ode mnie, bo nie mam tu gdzie ich trzymać. Do tego zeszłej zimy drogi i tak były odśnieżone i prawie nieoblodzone. Tej zimy przy mojej częstotliwości poruszania się zimówki są mi zupełnie niepotrzebne.
Oczywiście jeśli zmienię lokum gdzie będzie gdzie je trzymać (co jest w planach) i będę w miejscu gdzie są aktualnie to sobie je przywiozę.
Aczkolwiek wole kogoś na dobrych letnich niż na słabych 10 letnich zimówkach.
I pytanie podstawowe?
Co z transportem? Ile TIRów czy dostawczaków jeździ na zimówkach? Wyobrażacie sobie wyposażenie takiego ciągnika + naczepy w opony zimowe? Przecież to ogromne koszta.W Polsce nie ma kryzysu.
Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.
Komentarz
-
-
A ja oprócz szkodnika mam jeszcze terenówkę i jeżdżę na MT albo na AT w teren to jak będą mi kazać to będę zimówki zakładał na rajdy tak??? Jak zwykle debilizm urzędników....
A papier wszystko przyjmie...Była O1 Laurin & Klement +
President Johnny II ASC / Sirio Silver Mag 90
-
-
casuper, akurat jazda zimą na MT to lekkie szaleństwo
równie dobrze możesz jeździć na łyżwach
ale ATki dobrze robią w zimieprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piotrek_gdycasuper, akurat jazda zimą na MT to lekkie szaleństwo
równie dobrze możesz jeździć na łyżwach
ale ATki dobrze robią w zimie
na zimówkach bym tam nie wjechał gdzie na tych oponach ciskałem...
(a AT się właśnie skończyły)
Taki zawód taka praca ,że wóz bojowy muszę mieć.Była O1 Laurin & Klement +
President Johnny II ASC / Sirio Silver Mag 90
-
-
osobiście mi nie przeszkadza ten pomysł, bo używam zimówek, ale generalnie uważam to za kolejną próbę wyciągania od nas pieniędzy. Bo wiadomo, że na tym zarobi każdy zainteresowany takim nakazem - producenci opon, firmy sprzedające, wulkanizacje i oczywiście osoby w rządzie odpowiedzialne za takie "postępowe" projekty (oczywiście tych zarobek jest mniej "oficjalny") :x
Komentarz
-
Komentarz